Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Robbert Dijkgraaf naar Princeton

Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, vertrekt. Per 1 juli van volgend jaar wordt hij directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton, Verenigde Staten. Op 17 november 2008 was Robbert Dijkgraaf te gast bij deBuren in een debat over de wetenschappelijke canon. Beluister hier de podcasts.
Door de Volkskrant op 17 nov 2011
Tekst

Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, vertrekt naar de Verenigde Staten. Per 1 juli 2012 wordt hij directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de Verenigde Staten.
Dijkgraaf wordt de eerste niet-Amerikaanse directeur in de ruim tachtigjarige geschiedenis van het vermaarde IAS, dat deel uitmaakt van Princeton University. Aan het instituut waren 27 Nobelprijswinnaars, onder wie Albert Einstein, verbonden.

Dijkgraaf is sinds mei 2008 voorzitter van de KNAW, een organisatie die zich inzet voor de bijdrage van de wetenschap aan de ontwikkeling van de samenleving.

Begin jaren '90, nog voordat Dijkgraaf naar de Universitiet van Amsterdam kwam, was hij al verbonden aan Princeton. In 2002 keerde hij er voor korte tijd terug. Dijkgraaf spreekt van een 'onweerstaanbare' job, hoewel hij zegt de KNAW 'met pijn in het hart' te verlaten. Hij behoudt zijn functie als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Op 17 november 2008 was Robbert Dijkgraaf te gast bij deBuren in een debat over de wetenschappelijke canon. Beluister hier de podcasts.

Vertel het verder: