Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Arnon Grunberg over Polen: nu in De Monty, straks in citybooks

Vanavond, dinsdag 6 december speelt het Nederlandse acteursgezelschap Wunderbaum de Belgische première van ‘Onze Paus’, een toneeltekst geschreven door Arnon Grunberg. Grunberg schreef de tekst op vraag van het Poolse Współczesny Teatr in 2007. Het stuk werd in Polen echter nooit opgevoerd omdat de artistieke leiding de tekst weigerde. In februari 2012 trekt Grunberg opnieuw naar Polen. Hij zal namelijk voor citybooks Lublin een citybook over deze stad schrijven.
Door deBuren op 7 dec 2011
Tekst

Onze Paus © Mario DebaeneVanavond, dinsdag 6 december speelt Wunderbaum de Belgische première van ‘Onze Paus’, een toneeltekst geschreven door Arnon Grunberg. De voorstelling vindt plaats in De Monty, Antwerpen.
Grunberg schreef de tekst op vraag van het Poolse Współczesny Teatr in 2007. Het stuk werd in Polen echter nooit opgevoerd omdat de artistieke leiding de tekst weigerde. Het Nederlandse acteursgezelschap Wunderbaum ging aan de slag met de tekst, een ‘moderne parabel over het fabeltje dat wereldburgerschap heet’.

In februari 2012 trekt Grunberg zelf naar Polen om een tekst te schrijven. Hij zal namelijk voor citybooks Lublin een citybook over deze stad schrijven. De andere deelnemers aan de Poolse editie zijn Mauro Pawlowski, Maud Vanhauwaert, en de
citybooks lublinPoolse auteurs Witold Szablowski en Andrzej Stasiuk. De citybooks over Lublin worden in het voorjaar 2012 gepubliceerd op www.city-books.eu
als gratis podcast, webtekst en e-book. 

'Onze Paus' gaat over Guillaume van Rompuy, een Vlaamse universitair docent Nederlands. Hij vindt in Vlaanderen geen werk en gaat, op aanraden van zijn moeder, naar Polen (“Het leven schijnt daar nog heel goedkoop te zijn”) om aan de universiteit van Wroclaw te werken. Zijn vriendin vergezelt hem. Het wordt een totale catastrofe. Van Rompuy en zijn vriendin komen terecht in een maatschappij die de vruchten van het kapitalisme wil plukken, maar tevens blijk geeft van heimwee naar het communisme, een diepgeworteld nationalisme, bureaucratie en machtswellust. Ze verdwalen in een kafkaëske nachtmerrie, waarin ze hun lot ondergaan en een pijnlijke weg afleggen naar iets onbestemds.

Meer informatie vindt u op www.demonty.be of www.wunderbaum.nl

Beeld © Mario Debaene

Vertel het verder: