Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

'De Modernen': kunst uit Nederland in Antwerpen

Vanaf 28 januari toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de expositie De Modernen. Kunst uit Nederland. In de collectie buitenlandse kunst van het KMSKA zijn de Nederlanders het best vertegenwoordigd. En dan gaat het niet alleen om Hollandse meesters als Frans Hals en Rembrandt, maar ook om Nederlandse kunst uit de negentiende en twintigste eeuw.
Door deBuren op 31 jan 2012
Tekst


Komende zaterdag, 28 januari, toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de expositie De Modernen. Kunst uit Nederland.

In de collectie buitenlandse kunst van het KMSKA zijn de Nederlanders het best vertegenwoordigd. En dan gaat het niet alleen om Hollandse meesters als Frans Hals en Rembrandt, maar ook om Nederlandse kunst uit de negentiende en twintigste eeuw.

Uit die collectie van de voorbije twee eeuwen zijn nu zo’n zestig schilderijen, aquarellen en tekeningen geselecteerd voor De Modernen. Het betreft werk van onder meer Isaac en Jozef Israëls, Jakob Smits, George Hendrik Breitner, Jan Toorop, Jan Sluijters, Raoul Hynckes, Karel Appel en Lucebert.

Al die werken samen vertellen drie parallelle verhalen over de Nederlandse kunst.

Geschiedenis van de moderne kunst
In de eerste plaats komt de geschiedenis van de moderne kunst in Nederland aan bod. Kenmerkend voor de negentiende-eeuwse kunst is enerzijds de heropleving van de schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Anderzijds is er de artistieke vernieuwing. Met de schilders van de Haagse School zoals Hendrik Willem Mesdag doet het impressionisme zijn intrede in Nederland. In de twintigste eeuw volgt de Nederlandse kunst de internationale stijlrichtingen.

Nederland-België
Dan volgt het verhaal van de artistieke relaties en contacten tussen Nederland en België. Kunst uit Nederland toont niet alleen werk van meesters uit het Noorden die in de negentiende eeuw tijdelijk naar België afzakken omwille van het gunstige artistieke klimaat, zoals Lawrence Alma-Tadema, Vincent van Gogh en Willem Roelofs. Een aantal in Nederland geboren kunstenaars, zoals Jan Cox, vestigen zich in België om er te blijven en zijn intussen bij de Belgische kunstgeschiedenis ingelijfd.

Ontstaan van de collectie
Tot slot belicht Kunst uit Nederland hoe de verzameling Nederlandse moderne kunst in het Koninklijk Museum is ontstaan.

Omdat het KMSKA grondig verbouwd wordt, vindt de tentoonstelling plaats in de Antwerpse Koningin Fabiolazaal.


(bron: persbericht KMSKA)

afbeelding bovenaan: Hendrik Willem Mesdag, 'Het lichten van het anker', KMSKA (Foto Lukas-Art in Flanders)

afbeelding rechts: George Hendrik Breitner, 'Staand naakt', KMSKA (Foto Lukas-Art in Flanders)

Vertel het verder: