Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oproep inzendingen De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

deBuren doet een nieuwe oproep naar inzendingen voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012. Die staat open voor jong talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën essay, recensie en internetkritiek. Deadline voor inzendingen is 1 september 2012.
Door deBuren op 29 okt 2012
Tekst

deBuren doet een nieuwe oproep naar inzendingen voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012. Bedoeling is om jonge kunstcritici te stimuleren en de aandacht voor kwalitatief hoogstaande kunstkritiek en kunstjournalistiek in de mainstream media te vergroten. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek staat open voor jong talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën essay, recensie en internetkritiek. Deadline voor inzendingen is 1 september 2012. Eind november 2012 vindt de prijsuitreiking plaats in het nieuwe auditorium van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Met het opiniestuk Een vloek van verbazing van Birgit Donker in De Groene Amsterdammer is de oproep voor inzendingen voor de derde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek uitgezet.

De jury

Peter Verhelst (dichter, theater- en romanschrijver) is benoemd als voorzitter van de jury van de derde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. 
De jury bestaat verder uit: Alie van Arragon (lezer De Groene Amsterdammer), Ingrid Commandeur (kunstcriticus en bestuurslid AICA Nederland), Ward Daenen (coördinator opinie- en lezersrubriek De Morgen), Arnoud Holleman (beeldend kunstenaar/schrijver),
Jan Postma (hoofdredacteur hard//hoofd) en Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer).


Drie categorieën: essay, recensie en internetkritiek

In samenwerking met hard//hoofd, online tijdschrift voor kunst en journalistiek, lanceert de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek een nieuwe categorie voor de beste internetkritiek. Dit nieuwe onderdeel speelt in op de veranderingen van de platformen voor kunstkritiek: van traditionele media naar blogs en andere sociale media. De nieuwe editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek bestaat daarmee uit drie categorieën: recensie, essay en internetkritiek. In deze categorieën worden maximaal 3 artikelen genomineerd om mee te dingen naar de hoofdprijs van € 7.500 (essay), € 5.000,- (recensie) en € 1.500 (internetkritiek).

Organistatie en partners

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van de Appel arts centre, Mondriaan Fonds en Witte de With, Center for Contemporary Art in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren. De Prijs wil jonge kunstcritici stimuleren en de aandacht voor kwalitatief hoogstaande kunstkritiek en kunstjournalistiek in de mainstream media vergroten. Deadline voor inzenden is 1 september 2012. Eind november vindt de prijsuitreiking plaats in het nieuwe auditorium van het Stedelijk Museum.

Het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer, het Vlaamse weekblad Knack en het online tijdschrift voor kunst en journalistiek hard//hoofd zijn de mediapartners van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012.

In deze editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wordt verder samengewerkt met onder andere AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d’Art), Domein voor Kunstkritiek en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Alle info: jongekunstkritiek.net

Vertel het verder: