Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Vlaanderen en Nederland vieren in 2015 hun nauwe culturele banden

De Vlaamse Regering besliste afgelopen vrijdag om samen met Nederland 340.000 euro vrij te maken voor de verjaardag van het cultureel verdrag tussen Vlaanderen en Nederland. Op 17 januari 2015 bestaat dat cultureel verdrag immers precies 20 jaar.
Door Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister Joke Schauvliege op 25 feb 2014
Tekst

Op initiatief van minister-president Kris Peeters en minister van Cultuur Joke Schauvliege, besliste de Vlaamse Regering vrijdag om samen met Nederland 340.000 euro vrij te maken voor de verjaardag van het cultureel verdrag tussen Vlaanderen en Nederland. Op 17 januari 2015 bestaat dat cultureel verdrag immers precies 20 jaar. Een passende reden voor de Vlaamse en de Nederlandse regeringen om extra aandacht te schenken aan hun culturele samenwerking. Met de viering van die verjaardag willen Vlaanderen en Nederland hun samenwerking nog versterken.

Het jaar 2015 is het ideale moment om stil te staan bij het twintigjarig bestaan van dit verdrag, vanuit de ambitie om de Vlaams-Nederlandse contacten te bestendigen en te intensiveren.

De Lage Landen hebben veel raakvlakken. Onze gedeelde taal, geschiedenis en cultuur zorgen ervoor dat Vlaamse schrijvers, kunstenaars en andere cultuurprofessionals hun weg vinden naar het Nederlandse publiek, en andersom. Ook trekken ze geregeld gezamenlijk op in derde landen. Het cultureel verdrag van 17 januari 1995 onderstreept het belang dat Nederland en Vlaanderen hieraan hechten.

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel op als culturele organisatie en podium voor debat en reflectie. deBuren en de Nederlandse organisatie Dutch Culture zullen nu de spil zijn in de organisatie van de twintigste verjaardag van het cultureel verdrag Vlaanderen-Nederland.

Doel van de viering is op de eerste plaats om het hele palet aan culturele uitwisseling en samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland bij een groter publiek extra zichtbaar te maken en aan te sluiten bij initiatieven van culturele organisaties, instellingen en kunstenaars zelf. Daarbij reikt de scope o.a. naast de kunsten ook tot erfgoed en sociaal-cultureel werk. De viering is niet enkel een terugblik op 20 jaar samenwerking, maar ook een mijlpaal in een langer traject met een vooruitblik op de toekomstige samenwerking.

Een gezamenlijk Vlaams-Nederlands gelegenheidsfonds zal deze initiatieven van culturele organisaties, instellingen en kunstenaars in 2015 financieel ondersteunen. Ook zullen de Nederlandse en Vlaamse overheden voor de viering middelen ter beschikking stellen voor communicatie, en wordt een start- en slotevenement gepland.

In derde landen zal de viering aandacht krijgen door ondersteuning door Nederlandse ambassades en Vlaamse vertegenwoordigingen met gezamenlijke presentaties en maximale aandacht in hun jaarprogrammatie 2015.

In totaal voorzien de Vlaamse en Nederlandse regering samen 340.000 euro voor deze vieringen.

 

Vertel het verder: