Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Eerste Vlaamse Film Festival in Utrecht: programma online

Vlaanderen kent een verrassend rijke en productieve filmtraditie. Daarom presenteert het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex (LHC) samen met mediapartner VPRO van 8 t/m 11 mei voor het eerst het Vlaamse Film Festival (VFF). Ook deBuren is partner. Een nieuw festival met premières en de mooiste Vlaamse films van de afgelopen jaren. Het volledige programma staat nu online. Reserveer nu uw kaartjes! Leuke trailer ook.
Door deBuren op 23 apr 2014
Tekst



Vlaanderen kent een verrassend rijke en productieve filmtraditie. Daarom presenteert het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex (LHC) samen met mediapartner VPRO van donderdag 8 t/m zondag 11 mei voor het eerst het Vlaamse Film Festival (VFF). Een nieuw festival met premières, de mooiste Vlaamse films van de afgelopen jaren en een prachtig divers inhaalprogramma. Violet, het regiedebuut van Bas Devos zal het festival op donderdagavond openen. Het volledige festivalprogramma met blokkenschema staat nu online op www.vlaamsefilmfestival.nl. Reserveer nu uw kaartjes!

Violet vertelt het verhaal van BMX-fietscrosser Jesse en de eenzaamheid waarmee hij geconfronteerd wordt na het gewelddadige verlies van zijn beste vriend Jonas. Violet is een briljant vormgegeven, ingetogen verslag van de belevingswereld en het rouwproces van een tiener. Met als troef een lome, scherp observerende camera, mechanische geluiden en vliegende fietsen. De film was de grote winnaar van het Generation 14plus-programma op het Internationaal Filmfestival Berlijn. De vertoning van Violet op het VFF betekent de Nederlandse première van de film. Bas Devos zal aanwezig zijn voor een Q&A na afloop.

Premières

Naast Violet zullen drie andere langspeelfilms, in aanwezigheid van makers, hun Nederlandse première beleven op het festival. Drift (foto), resultaat van een intense samenwerking tussen Benny Vandendriessche en performance-kunstenaar Dirk Hendrikx zal zaterdagavond worden vertoond. De thriller De Behandeling van Hans Herbots, van wie ook de fictieserie Het Goddelijke Monster te zien is, zal op vrijdagavond in Utrecht internationaal in première gaan. Feelgood-film De Maagd van Gent, die vorige week in Vlaanderen in première ging, is ook op het festival te zien. De Maagd van Gent is een ‘volksfilm’ over Gentenaars die samen strijden om de volkstuintjes te redden.

Openingsavond en talkshows

Na de vertoning van Violet wordt de opening voortgezet in het café van het LHC met een borrel, Vlaamse lekkernijen en een live optreden van de veelgeprezen Gentse indiepopband Marble Sounds. VPRO’s cultuurprogramma Nooit Meer Slapen (Radio 1) zal de avond afsluiten met een live talkshow. Presentator Pieter van der Wielen ontvangt gasten uit de cultuur en de actualiteit en praat naar aanleiding van het nieuwe festival over Vlaamse cinema en de kunsten. VPRO nodigt iedereen van harte uit aan te schuiven.

Op zaterdagavond 10 mei is deBuren medeorganisator van een talkshow onder leiding van filmjournaliste Karin Wolfs (VPRO, Cinema.nl). Speciale gast is Pierre Drouot, Vlaams filmregisseur en -producent en directeur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).  Aan de hand van fragmenten en stills uit Vlaamse films gaat het tweetal in gesprek over  "Tien dingen die je nog niet wist over de Vlaamse cinema."

Vlaanderen op televisie

Naar aanleiding van het VFF programmeert themakanaal NPO Cultura een themaweek over Vlaamse cultuur. Met creatieve zuiderburen als Jan Decleir, Novastar, Vlaamse schrijvers zoals Saskia de Coster en L.P. Boon, en actuele kunst uit Antwerpen.
Kijk naar de Vlaamse Week bij NPO Cultura en cultura.nl van 5 t/m 9 mei, iedere avond vanaf 20:30 uur. Voor de gehele programmering zie: www.npocultura.nl/vlaams.
Op Nederland 2 worden op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei twee Vlaamse films uitgezonden: de komedie Aanrijding in Moscou van Christophe van Rompaey en De Helaasheid der Dingen, de geslaagde verfilming van Dimitri Verhulsts gelijknamige semiautobiografische roman.

Festivaltrailer & kortfilms

Onderstaande festivaltrailer wordt vanaf deze week als aankondiging in zowel het LHC als in het Springhaver Theater vertoond. De scene uit de trailer is afkomstig uit kortfilm Het bijzondere leven van Rocky de Vlaeminck van Kevin Meul, die samen met tien andere (prijswinnende) kortfilms te zien is tussen 8 en 11 mei. Op zaterdagmiddag 10 mei zal Marijn Lems, programmeur bij Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, met een aantal aanstormende talenten spreken over de Vlaamse kortfilmcultuur.

Vanaf midden april staat het volledige programma online op www.vlaamsefilmfestival.nl en start tevens de (online) voorverkoop.

Vertel het verder: