Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Groot Oefendictee der Nederlandse Taal 2014

Vorige week donderdag organiseerde deBuren samen met Odisee en KU Leuven voor de eerste keer een Groot Oefendictee der Nederlandse Taal in Brussel. Speciaal voor de deelnemers hebben wij een uitgebreid verslag van de avond in woord en beeld opgemaakt. En voor degenen die het dictee hebben gemist: u kunt vanaf vandaag het Oefendictee thuis maken met behulp van een geluidsbestand. Een uitgeschreven tekst van het dictee kunt u daarna via een link downloaden.
Door deBuren op 27 mei 2015
Tekst

Vorige week donderdag organiseerde deBuren samen met Odisee en KU Leuven voor de eerste keer een Groot Oefendictee der Nederlandse Taal in Brussel. Meer dan veertig deelnemers zetten hun tanden in de tekst, geschreven door de winnaar van Het Groot Dictee 2013 Dirk Bosmans. De tekst werd voorgedragen door Maud Vanhauwaert, winnaar van Het Groot Dictee 2013 bij de prominenten. Speciaal voor de deelnemers hebben wij een uitgebreid verslag van de avond in woord en beeld opgemaakt. En voor degenen die het dictee hebben gemist: u kunt vanaf vandaag het Oefendictee thuis maken met behulp van een geluidsbestand. Een uitgeschreven tekst van het dictee kunt u via een link downloaden.

Uitslag van het Groot Oefendictee der Nederlands Taal
Donderdag 13 november 2014 (Brussel)

Liefhebbers:
1. Raf Coppens - 13 fouten
2. Steven Delarue - 16 fouten
3. Goele de Cort - 26 fouten

Specialisten:
1. Robert Joosen - 3 fouten
2. Herman Killens - 7 fouten
3. Elsie Ribbens - 8 fouten



Maak het Oefendictee zelf!

Heeft u het Oefendictee gemist? U kunt het dictee thuis maken met behulp van het onderstaande geluidsbestand. Om het werk na te kijken kunt u daarna via een link de uitgeschreven tekst downloaden.

Klik hier voor de uitgeschreven tekst van het Oefendictee.

 

Verslag door Dirk Bosmans

Een ruime, enigszins galmende aula in de gebouwen van Odisee, een Brusselse satellietcampus van de KULeuven, fungeerde als locatie voor de eerste editie van het Groot Oefendictee der Nederlandse Taal, een initiatief van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Veertig deelnemers daagden op om hun tanden in een tekst van ondergetekende te zetten. Het hele gebeuren was één grote vuurdoop maar uiteindelijk werd de avond tot een goed einde gebracht, met een paar subtiele verbeterpunten voor een eventuele volgende editie. Zo bleek het voorlezen veel langer te duren dan ingeschat, en dan nog werd er regelmatig gegesticuleerd door het publiek dat het wat trager mocht. De voordracht lag trouwens in de vakkundige handen van woordkunstenares Maud Vanhauwaert, die vorig jaar in Den Haag als beste prominente achter het senaatsbankje de benen mocht strekken. Haar fluwelen timbre en verzorgde, welhaast krokante dictie werd erg op prijs gesteld.

Over vuurdopen gesproken, het componeren van een dicteetekst bleek een pittige onderneming, maar ze afstellen op de benodigde moeilijkheidsgraad bezorgde me pas echt heel wat hoofdbrekens. Het schrikbeeld van een half dozijn ex aequo's met nul fouten dreef de waanzin in de tekst flink op, terwijl het idee dat ik een vluchtroute moest inbouwen om aan de hooivorken van een razende meute liefhebbers te ontkomen, voor het nodige tegengewicht zorgde. Omdat het Oefendictee was aangekondigd als opwarmer voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal, kon er geen sprake zijn van een invuloefening en dus moesten liefhebbers dezelfde tekst doorworstelen als de specialisten. Gelukkig pakte het goed uit met die moeilijkheidsgraad: bij de liefhebbers mocht winnaar Raf Coppens met een prima score van 13 fouten het boekenpakket in ontvangst nemen. Steven Delarue en Goele de Cort vervolledigden het podium met respectievelijk 16 en 26 fouten. Heel wat specialisten doken nog flink onder die resultaten: twee gelauwerden op het podium van het eerder in de week georganiseerde Klein Dictee der Nederlandse Taal in Gent wisten ook in Brussel te domineren, zij het in een andere rangorde. Elsie Ribbens behaalde brons, met één foutje meer dan Herman Killens (8 fouten), maar zij moesten ootmoedig het hoofd buigen bij de weergaloze prestatie van Robert Joosen, die zich op amper drie foutjes liet betrappen.

Bij de nabespreking wees Bert Jansen de jury er fijntjes op dat er toch een banale fout in de tekst was geslopen. Wel wetende dat de man een lijstje van paardenrassen bezit, werd zijn opmerking zonder dralen ernstig genomen, gecontroleerd en verwerkt in de resultaten van de top drie. En daarmee was het eerste Groot Oefendictee afgelopen en werd er nog vreedzaam een geuze of twee gedronken in het nabijgelegen café A la Mort Subite...

 

Vertel het verder: