Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oproep: wie gaat er mee naar Parijs?

Na de succesvolle schrijfresidenties trekken we deze zomer opnieuw met een groep jonge schrijvers, journalisten en kunstenaars naar Parijs. deBuren roept hierbij schrijftalent tot 30 jaar op om zich kandidaat te stellen voor de residentie van 2015. De deadline is 16 maart. Lees hier de voorwaarden. Op 31 januari kan iedereen al een stukje Parijs ontdekken in de Brakke Grond. Die avond presenteren de deelnemers van de afgelopen editie hun verhalen en inzichten tijdens de sfeervolle avond Mais oui, Paris!. Een voorproefje? Lees hier het Dit is geen dagboek van Marieke Rijneveld, of beluister de radiodocumentaire van Heleen Debruyne.
Door deBuren op 3 mrt 2015
Tekst

Sinds 1927 biedt de Stichting Biermans-Lapôtre, Huis van de Belgische en Luxemburgse studenten, jaarlijks onderdak aan meer dan 200 studenten, onderzoekers en professoren uit alle hoeken van de wereld. Samen met deBuren is er nu in juli 2015 voor de vierde keer een bijzondere residentie voorzien.

 

Al driemaal eerder, in 2012, 2013 en 2014 ging een groep jonge schrijvers, journalisten en kunstenaars in residentie in Parijs. Ze spraken ter plaatse met onder meer Yves Leterme, David Van Reybrouck, Margot Dijkstra en Adriaan van Dis. Na hun residentie schreven zij artikelen, reportages, kortverhalen en gedichten die gepubliceerd werden onder andere in De Groene Amsterdammer, Trouw, NRC Handelsblad, Het Parool, Das Magazin, DW B rekto:verso, op hard//hoofd, de-gids.nl en deBuren.eu. Tijdens presentatiemomenten in Antwerpen, Brussel en Amsterdam traden de deelnemers op en brachten ze hun teksten ten gehore.

Ook dit jaar verwelkomen wij journalisten en kunstenaars in dit mooie huis. deBuren roept hierbij schrijftalent op om zich kandidaat te stellen voor de residentie van 2015. Deze vindt plaats van 16 tot en met 30 juli 2015. Reis- en spijskosten worden vergoed. Na afloop van de residentie leveren de deelnemers twee teksten in waarin zij op hun eigen wijze reflecteren op de problemen en kansen van de grootstad in Europa.

In het kader van BesteBuren, het feestjaar van de Lage Landen, gaan we dit jaar op zoek naar Nederlandse en Vlaamse aanwezigheid in Parijs, zowel historisch als hedendaags. De deelnemers krijgen de opdracht om zich voor één van de twee teksten te laten inspireren door dit thema, en doen hiervoor een voorstel in hun kandidatuur.

Voorwaarden

  • de kandidaat schrijft in het Nederlands en is op 30 juli 2015 niet ouder dan 30 jaar
  • de kandidaat volgt een opleiding in het hoger onderwijs of heeft die opleiding succesvol afgerond
  • de kandidaat is beschikbaar van donderdag 16 t/m donderdag 30 juli 2015
  • de kandidaat kan zich aanmelden door een mail te sturen naar info@deburen.eu met twee bijlagen:
    1) Een motivatiebrief én een beknopt CV, inclusief geboortedatum (totale maximum omvang CV+motivatie: één A4). In de motivatiebrief doet de kandidaat ook een voorstel voor een Vlaams en/of Nederlands onderwerp gerelateerd aan Parijs waarover zij/hij wil schrijven.
    2) Eén bewijs van schrijfvaardigheid (een goed verhaal, artikel, reportage, theatertekst, essay of een reeks gedichten).

>> Aanmelden kan tot en met maandag 16 maart, middernacht.

(Download de voorwaarden als pdf)

 

Nieuwsgierig? 

Op 31 januari kon iedereen een stukje Parijs ontdekken in de Brakke Grond. Die avond presenteerden de deelnemers van de afgelopen residentie hun verhalen en inzichten tijdens de  sfeervolle avond Mais oui, Paris!. Herbeleef de avond en beluister hier de podcast.

Alle Parijsteksten lees je hier!

 

 

Vertel het verder: