Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dit voorjaar in de wetenschapsreeks Grijze Cellen

15 jaar geleden presenteerde het miljardenkostende Human Genome Project een eerste ruwe versie van ons DNA. De ontrafeling zou tot wonderbaarlijke behandelingen en revolutionaire inzichten leiden. Zijn die verwachtingen ingelost? Op 23 februari nodigen wij topwetenschappers Gert Matthijs en Edwin Cuppen uit voor een boeiende avond over de stand van zaken in het DNA-onderzoek. Schrijf u in en maak kans op het boek Iedereen GENiaal.
Door deBuren op 6 feb 2015
Tekst

In 2015 is het precies 15 jaar geleden dat het miljardenkostende Human Genome Project een eerste ruwe versie van ons DNA presenteerde. De belofte van toen was dat de ontrafeling van het menselijk DNA tot wonderbaarlijke behandelingen en revolutionaire inzichten zou leiden. Maar zijn die hooggespannen verwachtingen ook daadwerkelijk ingelost? Op 23 februari geven topwetenschappers Gert Matthijs en Edwin Cuppen boeiende lezingen over de stand van zaken in het DNA-onderzoek in de Handelsbeurs in Gent. Daarna gaan zij met elkaar in gesprek onder leiding van wetenschapsjournalist Jop de Vrieze.

Schrijf u in en maak kans op het boek Iedereen GENiaal (2014) van Gert Matthijs en Pascal Borry waarin humane genetica op een toegankelijke manier wordt uitgelegd.

 

Op 30 maart zal er bovendien een Grijze Cellen over de (on)zin van gevangenisstraf in het STUK in Leuven plaatsvinden. Wat is er door de jaren heen veranderd in het Belgische en Nederlandse strafbeleid? Hoe effectief is gevangenisstraf en in welke mate is het strafbeleid wetenschappelijk onderbouwd? Hoe kan het dat de Nederlandse gevangenispopulatie in de afgelopen jaren gedaald is en ondertussen lager is dan de gevangenispopulatie in België? Kristel Beyens (VUB) legt in haar lezing de nadruk op de ontwikkelingen in het Belgische strafbeleid en Miranda Boone (UU en RUG) belicht de evolutie van het strafbeleid in Nederland. Daarna volgt een gesprek onder leiding van Eos-redacteur Dieter De Cleene.

Vertel het verder: