Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Een Zomerse Elfstedentocht: Week 1: Maastricht

"Een stad met vele gezichten, een stad waar verschillende culturen van oudsher tegen elkaar aanschuren. Hoorbaar in de taal: het "iech en die van miech" duikelt over het "geresonneer en gediscuteer" heen. Zichtbaar in het gedrag van de mensen: het carnaval verenigt het uniform van het Rijnland met de kleurrijkheid van Venetië. …"
Door deBuren op 25 jun 2009
Tekst

Een Zomerse Elfstedentocht: Week 1: MaastrichtHeeft u nog geen vakantieplan? Wij raden u aan om deze zomer een Elfstedentocht te ondernemen in Nederland. Blink in plaats van de schaatsen, uw fiets op en ontdek prachtige plekken in Nederland met de wind in de rug en de zon op uw kruin.


Guido Wevers, directeur van Theater aan het Vrijthof, vertelt over Maastricht:


"Een stad met vele gezichten, een stad waar verschillende culturen van oudsher tegen elkaar aanschuren.
Hoorbaar in de taal: het "iech en die van miech" duikelt over het "geresonneer en gediscuteer" heen.
Zichtbaar in het gedrag van de mensen: het carnaval verenigt het uniform van het Rijnland met de kleurrijkheid van Venetië.
Verdwalen kun je er in de oude binnenstad. Je voeten stuklopen op de kasseien.
Maar ook je verwonderen over het nieuwe Maastricht, met haar Centre Ceramique en het Museum van Aldo Rossi.
Je verbranden aan de rafelranden die je duidelijk maken dat Maastricht ook lelijk kan zijn en gure en beduimelde plekken heeft die je een rauwe adem in het gezicht blaast.
Een stad met zijn kunstacademies en theaters, een klankwerkplaats en galeries, maar ook een stad met folklore van het Reuzegilde tot de Heiligdomsvaart en daar middenin de Maas.
Het best kan je de stad op een tak komen binnendobberen, Maas-afwaarts vanaf Luik, le vent du sud in de rug.
Deze stad is één grote cuisinnière.
Maastricht, één van de Nederlandse steden die zich kandidaat gesteld heeft om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden."


Ontdek de tips van deBuren voor Maastricht!


Meer over Maastricht
Hoewel een relatief kleine stad (122.000 inwoners op nog geen zestig vierkante kilometer!) is Maastricht een stad met een grootstedelijke, internationale sfeer. Nederlands, Frans en Duits zijn naast het Maastrichts de voertalen. De stad is rijk aan cultuur, geschiedenis, monumenten, folklore en tradities. Jaarlijks bezoeken meer dan 2,6 miljoen toeristen de binnenstad. Zowel Maastrichtenaren als 'Hollenders' omschrijven de stad als Bourgondisch, buitenlands, mondiaal, gezellig, typisch zuidelijk en zonnig. Tegenover het statische, cultuurhistorische kader van Maastricht staat de dynamiek van de huidige tijd; tegenover de monumentaliteit een stad, die brandt van levensdrift. Dit laatste is duidelijk te zien in de talloze grote en kleine projecten die momenteel het beeld van de stad ingrijpend veranderen. (Bron: www.dsm.destadmaastricht.eu)

Word deskundige!

Vertel het verder: