Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dit voorjaar bij deBuren: de hoogtepunten

Op een jaar vol schoonheid, wijsheid en inspiratie! We maken onze wensen meteen waar met een resem debatten, concerten, documentaires, literatuur, geschiedenis, wetenschap, mediacafés en meer. De weg kwijt? We zetten de hoogtepunten op een rijtje.
Door deBuren op 11 jan 2016
Tekst


Op een jaar vol schoonheid, wijsheid en inspiratie!
We maken onze wensen meteen waar met een resem debatten, concerten, documentaires, literatuur, geschiedenis, wetenschap, mediacafés en meer. De weg kwijt? We zetten de hoogtepunten op een rijtje.

Geschiedenis | Een gemiste kans? 

In 2015 trok deBuren de Lage Landen door met de vraag: wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? Nu is het tijd de balans op te maken.

Had het voortbestaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden de Eerste Wereldoorlog kunnen vermijden? Welke regio zou economisch en cultureel dominant zijn geweest: Holland of Brabant? Is de scheiding tussen de Nederlanden een gemiste kans of niet?

 

Met: Samuël Kruizinga, Geert Buelens, Matthijs de Ridder, Maarten van Ginderachter, Piet de Rooij, Gita Deneckere, Marita Mathijsen, Piet Menu, Bert Kruismans, Christiaan Weijts en Sarah Moeremans

Op 27 januari 2016 in Amsterdam | Op 4 februari 2016 in Brussel

Theater & muziek & literatuur | BesteBuren liefdesweekend

In 2015 vierden we de culturele samenwerkingen tussen Vlaanderen en Nederland. Meer dan honderd projecten werden op poten gezet aan beide kanten van de grens. Samen met deSingel sluiten we het jaar groots af met ijzersterke theatervoorstellingen en concerten. Nederlanders krijgen gratis toegang tot alle Antwerpse musea. 

Zondag zetten we de kers op de taart met de presentatie van citybooks Antwerpen en een slotfeest. Vlaamse en Nederlandse ministers maken hun opwachting en jonge cultuurmakers presenteren hun werk.

 

citybooks Antwerpen: met schrijvers Rodaan Al Galidi, Michael Bijnens, Rebekka de Wit, Ghayath Almadoun, Frederik Willem Daem, en fotograaf Garry Loughlin.

Slotfeest: met muziek van Lucky Fonz III en The Flipside Paradox, en teksttheater van Julie Cafmeyer en Sarah Moeremans. Brigitte Kaandorp, de koningin van het Nederlands cabaret, krijgt het laatste woord.

Op 13 en 14 februari 2016 in Antwerpen


Literatuur | Parijs, de grootstad

Ook deze zomer laten we jong schrijftalent los in Parijs. We geven: tijd. We krijgen: sterke teksten. Eind januari lanceren we de schrijfopdracht van dit jaar. 

Benieuwd naar het resultaat van de vorige editie? Op 30 januari 2016 brengen de Parijsgangers van 2015 hun werk in Amsterdam voor het voetlicht tijdens Mais oui, Paris! .

Alle info over de schrijfresidentie 2016


Muziek & theater & kunst | Haal meer uit je lunchpauze!

Ontsnap aan je werkdag met prikkelende middagvoorstellingen. Je krijgt er een broodje of een maaltijd bovenop! De reeks deBuren hebben oren laadt je batterijen op met wereldmuziek, catchy pop en vette blues. De reeks Cook & look presenteert kunst en theater over de middag.

deBuren hebben oren:  Izaline Calister, Lucky Fonz III, Joep Pelt, Mehmet Polat Trio, Strand en Billie Rodney

Cook & look: Smalltalk (theater) en Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel (lezing)

Alle middagvoorstellingen bij deBuren


Ontmoetingen | IM

Gastvrouw Anna Luyten polst bij een centrale gast hoe hij of zij herdacht wil worden tijdens een intiem doch publiek gesprek. Wie zijn je naasten? Wat is echt belangrijk in je leven? De middagen monden uit in een gesproken biografie van een interessant mens met een bijzondere levensloop. Dit voorjaar hebben we muzikanten Ad Visser en Lenny Kuhr te gast

Op 13 maart en 29 mei 2016 in Oostende

 

En verder ....

Dit voorjaar buigen we ons in de Mediacafés over de rol van de media in tijden van crisis en organiseren we een actuadebat.

In de reeks Documentaire op donderdag presenteren we bijzondere documentaires. Bijzonder in hun blik op de wereld of in de manier waarop ze gemaakt zijn. Over migratie, cartoonisten en Kurt Cobain. Het volledige programma

Grijze cellen haalt maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek uit de ivoren toren. We hebben het over drones en praten met de vijf wetenschappers die de FWO-excellentieprijzen wonnen.

 

Benieuwd naar meer? Blader door het volledige programma en reserveer een zitje.

 

Vertel het verder: