Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Een Zomerse Elfstedentocht: Week 8: Leiden

Anton Korteweg, dichter en recensent, schrijft over zijn stad: "De oude stad van Leiden is, denk ik, een van de heel weinige steden die niet door kerktorens wordt gedomineerd. De Sleutelstad kent weliswaar drie prachtige kerken, maar de toren van de Pieterskerk heeft het al snel begeven, de Hooglandse Kerk is in goede bedoelingen blijven steken en de Marekerk, een van de eerste speciaal voor de protestantse eredienst gebouwde godshuizen, is een koepelkerk. De preekstoel en daarmee Het Woord moesten mooi in het midden kunnen staan. Maar dat wil nog niet zeggen dat er in de op Leuven na oudste universiteitsstad van de Nederlanden niets uitstekends te zien zou zijn!
Door deBuren op 25 jun 2009
Tekst

Een Zomerse Elfstedentocht: Week 8: Leiden
Heeft u nog geen vakantieplan? Wij raden u aan om deze zomer een elfstedentocht te ondernemen in Nederland. Blink in plaats van de schaatsen, uw fiets op en ontdek prachtige plekken in Nederland met de wind in de rug en de zon op uw kruin.

Anton Korteweg, dichter en recensent, schrijft over zijn stad:

"De oude stad van Leiden is, denk ik, een van de heel weinige steden die niet door kerktorens wordt gedomineerd. De Sleutelstad kent weliswaar drie prachtige kerken, maar de toren van de Pieterskerk heeft het al snel begeven,  de Hooglandse Kerk is in goede bedoelingen blijven steken en de Marekerk, een van de eerste speciaal voor de protestantse eredienst gebouwde godshuizen, is een koepelkerk. De preekstoel en daarmee Het Woord moesten mooi in het midden kunnen staan. Maar dat wil nog niet zeggen dat er in de op Leuven na oudste universiteitsstad van de Nederlanden niets uitstekends te zien zou zijn!

Bij het kadootje van Oranje, als dank voor het manhaftig verzet tegen de uithongerende Spanjolen in 1574, hoort de bijna even oude hortus, de op één na oudste buiten Italië, waaraan de naam van het eerste tuinhoofd, de Vlaming Clusius, propagandist van tulp en aardappel, verbonden is. En die van de Zweed Linnaeus, in de achttiende eeuw grondlegger van de systematische indeling van planten (en dieren). De Leidse Hortus ligt tussen het Rapenburg, niet alleen volgens Leienaars de mooiste gracht van Europa, en de Witte Singel, achter het Academiegebouw.

Voorts is Leiden de stad van de maar liefst 35, voor het merendeel zeventiende-eeuwse, hofjes: een soort wereldse begijnhoven voor minvermogenden van allerlei slag, gesticht door notabelen, vaak textielbaronnen. Het zijn doorgaans zorgvuldig gerestaureerde oases van rust, vooral bewoond door (buitenlandse) studenten, met een symmetrische binnentuin met pomp en een deftige regentenkamer.

Aan de talloze musea ga ik voorbij - Leiden is de stad met de grootste museumdichtheid. De jongste loot is het in 2005 geopende SieboldHuis, waar in een klassiek grachtenpand aan het Rapenburg het mooiste uit het oude en nieuwe Japan te zien is. Ik vraag nog wel aandacht voor een fenomeen dat je in geen enkele stadsgids van Leiden tegenkomt: de meer dan honderd gedichten van dichters uit de hele wereld die op Leidse muren zijn gecalligrafeerd, alle in hun oorspronkelijke taal. Kon ik met een boogje naar rechts uit mijn kamer kijken, dan zag ik in het Russisch, met een kleinere vertaling er onder, het gedicht 'Apotheek' van Alexander Blok:
    [...]
    Nacht, straten, apotheek, lantaren.
    Een zinloos schijnsel in de mist.
    Al leef je nog eens twintig jaren –
    Geen uitweg – alles is beslist.


Dat kom je in Leiden tegen.
Stel je eens voor dat je als Nederlander in St. Petersburg Marsman tegen het lijf loopt. Je vergat het nooit meer."


Ontdek de tips van deBuren voor Leiden!

Word deskundige!

Vertel het verder: