Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Tips voor wie met deBuren naar Parijs wil om te schrijven

Deadline in zicht! Nog tot 26 februari 2018 kan je je kandidaat stellen om deel te nemen aan onze schrijfresidentie in Parijs. Klamme handen? We geven enkele tips.
op 13 feb 2018
Nieuws
Schrijfresidentie Parijs
De deelnemers van 2017

We vroegen de coördinatoren en de deelnemers van de schrijfresidentie 2017 om tips voor toekomstige deelnemers.

"Durf creatief en literair te zijn in je motivatiebrief! Een motivatiebrief voor de schrijfresidentie is geen opsommend CV: het is een op zich staande literaire tekst." (Steffie Van Neste)

 

TIP 1: Neem de vrijheid om – binnen de formele richtlijnen van de oproep - een vorm, stijl, inhoud, medium te gebruiken die past bij jouw werk

 

TIP 2: Welke tekst kies je als ‘bewijs van schrijfvaardigheid’? Liever een nieuwe tekst waar je nog onzeker over bent, dan een 'perfecte' tekst van vijf jaar oud. De jury ziet graag waarmee je nu bezig bent en in welke richting je je ontwikkelt.

 

De residentie is een talentontwikkelingsproject, een kans om stappen te zetten als jonge maker. De jury kijkt naar de kwaliteit van de inzending, maar die kwaliteit hangt samen met een eigen stem, met groeipotentieel en met zelfinzicht dat in de schrijfambities die geformuleerd worden. Ook wie nog nooit een tekst publiceerde komt in aanmerking.

 

TIP 3: Laat je tekst nalezen voor je je aanmelding doorstuurt. Die ene tikfout waar je al honderd keer overheen las, haalt een tweede lezer er zo uit. En is het fantastische idee in je motivatiebrief ook voor iemand anders begrijpelijk opgeschreven?

"Natuurlijk kun je je schrijfplannen in Parijs volledig omgooien, maar het heeft mij veel opgeleverd om van tevoren te weten welke richting ik op wilde." (Anne Schepers)

TIP 4: Maak in je motivatiebrief duidelijk waarom de residentie voor jou als schrijver belangrijk is. Dat kan een concreet project zijn, maar er kan evengoed een abstractere reden zijn waarom die twee weken in Parijs met schrijvende generatiegenoten specifiek voor jou een meerwaarde vormen.

 

TIP 5: Denk voorbij de clichés: jazeker, is Parijs de stad van romantiek en flaneren, maar welk verhaal of welke invalshoek heb jij daar specifiek aan toe te voegen? De onderwerpen en thema’s die deze Europese grootstad te bieden heeft aan een jonge maker zijn eindeloos. Wat past bij jouw zoektocht, fascinaties of dromen?

 

GOED OM TE WETEN | Aarzel je of jij wel in het vakje ‘schrijver’ past? Weet dat we het woord ‘schrijver’ breed interpreteren: van proza tot spoken word, van theatermakers tot journalistiek, maar ook essayisten, stripauteurs, radiomakers, slammers, dichters … De residentie staat open voor mensen die willen werken vanuit verschillende achtergronden, verhalen en media.

"Je moet de residentie eigenzinnig inkleden, doen wat jij nodig vindt als schrijver, het is de enige manier om tot eigenzinnig, spannend zinvol werk te komen." (Julie Cafmeyer)

En nu aan de slag!

Lees de voorwaarden en alle info over de opdracht, bewijs van schrijven en motivatiebrief.

Alle info
Vertel het verder: