Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Een Zomerse Elfstedentocht: Week 11: Delft

Heeft u nog geen vakantieplan? Wij raden u aan om deze zomer een elfstedentocht te ondernemen in Nederland. Blink in plaats van de schaatsen, uw fiets op en ontdek prachtige plekken in Nederland met de wind in de rug en de zon op uw kruin.
Door deBuren op 10 jul 2009
Tekst

Heeft u nog geen vakantieplan? Wij raden u aan om deze zomer een elfstedentocht te ondernemen in Nederland. Blink in plaats van de schaatsen, uw fiets op en ontdek prachtige plekken in Nederland met de wind in de rug en de zon op uw kruin.


Salomon Kroonenberg, hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft), schrijft over de stad:


Delft/door de helft./ Nooit geweten/hoe je heette./Heen en terug/mijn brug.

Toen een van de vele bruggetjes over de zes parallelle grachten van Delft voor reparatie was afgesloten, bleek pas hoezeer de bruggen de stad verbinden. Toen hij weer openging werd dit gedicht op een plaquette aangebracht. Het woord gracht komt van graven, Delft van delven, zozeer is het water deel van de stad.
Delft is natuurlijk de stad met het mooiste plein van Nederland: de Markt, een grote rechthoek, eigenlijk een oude veenweide tussen twee sloten, met aan de ene kant het stadhuis in renaissancestijl om de 12de-eeuwse donjon, en aan de andere kant de Nieuwe Kerk met het mausoleum van Willem van Oranje. De kogelgaten in de muur van het Prinsenhof die getuigen van de moord op Willem van Oranje in 1584 worden op dit moment opnieuw onderzocht als een cold case van het Delftse Flikken team. Alle Oranjes worden nog steeds in de Nieuwe Kerk begraven, maar de toegang tot de grafkelder is afgesloten met een zware plaat Belgische hardsteen die alleen met zwaar materieel aan de vier ijzeren ringen omhooggetrokken kan worden. Ik woon zelf achter die kerk, aan een gracht die Vrouwenregt heet, en ik heb de laatste drie koninklijke begrafenissen alleen, maar niet vanuit mijn appartement kunnen gadeslaan omdat ik niet door de gebrandschilderde ramen van de kerk heen kon kijken. Op het licht opgebolde plein staat ook het standbeeld van Hugo de Groot, Delftenaar en grondlegger van het Internationaal Recht. In de ruime Oude Kerk met zijn scheefgezakte toren ligt het graf van Anthonie van Leeuwenhoek, uitvinder van de microscoop, en ontdekker van de bacterie en de spermacel. Voor Vermeer hoeft u niet naar Delft te gaan, er is geen enkel origineel schilderij van hem in de stad, en het beroemde straatje is er ook niet meer. Delft heeft niet het majestueuze van Amsterdam, de grachtjes zijn smaller, de huizen lager, de naam Anton Pieck valt wel eens, maar de charme is er niet minder om. Op de Markt drink je bier tussen de toeristen, op de Beestenmarkt tussen de studenten, een ongeschreven regel die nog steeds standhoudt. In Het Wapen van Delft op de Markt kunt u dezelfde poffertjes met aardbeien en slagroom bestellen die Bill Clinton daar heeft gegeten.
Wie houdt van contrasten moet naar de zuidkant van de stad, naar de campus van de Technische Universiteit. Kijk niet naar die  sovjetkolossen, ontworpen door mensen die het verschil niet kenden tussen een gebouw en een caisson van de Deltawerken. Ga naar de schitterende nieuwe bibliotheek van de universiteit, een scheve glazen ruit met een grasdak en een kegelpunt erboven, en van binnen de mooiste boekenwand ter wereld. Een pronkstuk van de architecten van Mecanoo: door Time uitgeroepen tot een voorbeeld voor de architectuur van de 21ste eeuw.

Ontdek de tips van deBuren voor Delft!

Word deskundige!

Vertel het verder: