Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Beijing International Bookfair 2011 - Nederland gastland in China

Over een week zal de officiële opening plaatsvinden van een van de grootste boekenbeurzen ter wereld, die van Beijing. Zoals bekend is Nederland dit jaar gastland.De openingshandelingen zullen worden verricht door Staatssecretaris Halbe Zijlstra gezamenlijk met de Chinese minister van Cultuur.
Door deBuren op 25 aug 2011
Tekst

Over een week zal de officiële opening plaatsvinden van een van de grootste boekenbeurzen ter wereld, die van Beijing. Zoals bekend is Nederland dit jaar gastland. De openingshandelingen zullen worden verricht door Staatssecretaris Halbe Zijlstra gezamenlijk met de Chinese minister van Cultuur.

De opening vindt plaats op 31 augustus a.s. om 9.00 uur ‘s ochtends Chinese tijd. Vervolgens zal er een rondleiding plaatsvinden op de 1.500 vierkante meter grote Nederlandse stand, een ontwerp van Ira Koers en Roelof Mulder. De Nederlandse presentatie, Open landschap - Open boek geheten, verwijst zowel in haar vormgeving als in haar programmatische aanpak nadrukkelijk naar transparantie en openheid, kenmerken die historisch, ook in Chinees perspectief, aan Nederland worden toegeschreven.

De afgelopen maanden stonden in het teken van de voorbereidingen. Er werd gewerkt aan een programma voor de meer dan 20 meereizende auteurs, musici, illustratoren en ontwerpers, die via voorlezingen, boekpresentaties en gesprekken met Chinese collega’s contact zullen gaan leggen met het Chinese publiek. Van elk van de Nederlandse auteurs zal nieuw werk in het Chinees beschikbaar zijn. Tientallen nieuwe vertalingen zullen gedurende de beurs worden gepresenteerd, daaronder bij voorbeeld werk van W.F. Hermans, Cees Nooteboom, Herman Koch, Geert Mak, Sander Bais, Sieb Postuma, Annemarie van Haeringen en Ramsey Nasr. Bijzonder is de komst van HKH Prinses Laurentien, wier Mr. Finney en de wereld op z’n kop in Chinese vertaling zal uitkomen. Voor Prinses Laurentien is een programma voorbereid dat zowel gericht is op volwassenen als op kinderen; deels verbonden met de thematiek van haar literaire werk, waarin onderwerpen als duurzaamheid en de rijkdom van de kinderlijke blik centraal staan, deels verbonden met haar inspanningen voor lezen en geletterdheid.

Een volledig programmaoverzicht is te vinden op www.helanwenxue.org.

Behalve veel schrijvers, vormgevers en illustratoren zullen ook vertegenwoordigers van 16 Nederlandse uitgeverijen meereizen en voor het eerst in de geschiedenis kennismaken met de Chinese boekenmarkt en hun Chinese collega’s. Bedoeling is dat er duurzame contacten zullen gaan ontstaan tussen de Nederlandse en Chinese uitgevers om wederzijds de vertaling van belangrijk literair werk mogelijk te maken. De afgelopen jaren is de belangstelling voor Nederlands literair werk van Chinese zijde sterk gegroeid. Vertalers als Mark Leenhouts spannen zich in om voor zowel de klassieke als de nieuwe literatuur van China, recentelijk voor auteurs als Mo Yan en Su Tong, de aandacht te wekken in Nederland. Wederzijds is er nog grote winst mogelijk als het erom gaat een aandachtig lezerspubliek te bereiken.
De Nederlandse stand heeft niet alleen spectaculaire proporties en dankzij de wolk die erboven zweeft een sterk aantrekkende werking, de stand biedt ook ruimte aan een veelheid van exposities en activiteiten. De organiserende partijen verwachten veel belangstelling voor de tentoonstellingen van grafische vormgeving, kinderboekillustraties, en speciaal de tentoonstelling ingericht voor de brieven van Vincent van Gogh. Bedoeling is dat in 2013 een integrale Chinese vertaling van de verzamelde brieven van Vincent van Gogh gereed komt.
Belangrijke partners van het Nederlands Letterenfonds bij de organisatie van het gastlandschap zijn het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W), het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB), de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) en het Van Gogh Museum.

Vertel het verder: