Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Rode Oor 2018

Met Lucas De Man, Elsa May Averill, Michaël Bloos, Hanneke Last, Pieter Genard en Kenji Minogeu
© Simon Noh

In tijden van preutsheid en porno gaan we op zoek naar een helende middenweg. deBuren en Stichting Nieuwe Helden (Lucas De Man) starten samen een zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren. 

Kom luisteren naar de mooiste inzendingen

 

In januari verstuurden we een oproep in Nederland en Vlaanderen om mee te doen aan de schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Uit de 246 inzendingen selecteert een jury de 8 beste erotische verhalen die op 28 maart in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en Beursschouwburg in Brussel worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Aan het einde van de avond kiest het publiek in beide steden samen de winnaar van Het Rode Oor 2018.

 

In de Nieuwe Liefde in Amsterdam zullen Elsa May Averill, Michaël Bloos, Hanneke Last en Pieter Genard de beste verhalen op het podium brengen. De absurdistische Vlaamse electorpopgroep Kenji Minogeu neemt de muzikale intermezzo´s voor hun rekening. Charlot Van Der Meer (Stichting Nieuwe Helden) zorgt voor een korte presentatie waarin zij het publiek meeneemt in het ontluikende onderzoek van Stichting Nieuwe Helden naar erotische fantasie

 

De avond wordt gepresenteerd door theatermaker Lucas De Man.

 

De winnaar krijgt Het Rode Oor (een ontwerp van cartoonist en kunstenaar Steve Michiels), een prijs van €250 en feedback van de jury. Het verhaal wordt na de wedstrijd door Charlie Magazine, deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde gepubliceerd als tekst en als podcast.

 

De jury
 

  • Mia Timiaan (auteur en winnaar van het Rode Oor 2017)
  • Nina Polak (auteur en redacteur bij de De Correspondent)
  • Sven Vitse (Vlaams auteur en docent Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht)
  • Selma Franssen (redacteur bij Charlie Magazine)

 

Meer informatie over de wedtrijd vind je hier

 

Yes, please!

 

De tweede editie van de schrijfwedstrijd Het Rode Oor is meteen ook de eerste halte in een gezamenlijk erotisch project Yes, please!, waar ook de Verkadefabriek als partner in betrokken is. De mooiste verhalen zullen na de wedstrijd terug te luisteren zijn in een erotische geluidsinstallatie die Stichting Nieuwe Helden bouwt op festivals en andere plekken in Nederland en Vlaanderen in 2018 en 2019.

Kenji Minogue

De Vlaamse popgroep Kenji Minogue brengt een trashy mix van electropop met absurde West-Vlaamse hiphop. Kenji Minogue bestaat uit het zangduo Fanny Willen (pseudoniem van actrice Emilie De Roo), Conny Komen (dj Sarah Vandeursen) en vrijwillig anonieme drummer Mista Pig. De groepsnaam is een West-Vlaamse woordspeling (ken jij me nog), net als de artiestennamen Fanny Willen (van niet willen) en Conny Komen (´kon niet komen´).

Elsa May Averill (voordracht)

Maakster van theater, performatieve acties en collaboratieve collages met (on)beperkte mensen, schrijfster van gedichten, verhalen en theaterteksten.  Performer in theater, actrice in film,  Kok. Moeder.

Hobbytekenaar.

Michaël Bloos (voordracht)

Michaël Bloos studeerde aan de Toneelschool in Arnhem en speelde sinds zijn afstuderen in 2012 bij de Veenfabriek onder regie van Paul Koek en met Lucas De Man bij de Nieuwe Helden. Daarnaast speelde hij in Een dag in het jaar, een film die hij samen met Margot Schaap ontwikkelde. Michaël treedt daarnaast regelmatig op als presentator en hij is coördinator voor Stichting Buitenkunst.

Hanneke Last (voordracht)

Hanneke Last speelt, zingt en schrijft liedjesteksten. Ze studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2008 speelde ze in verschillende (muziek)theaterproducties als Intouchables, Bint, Onder de Groene Hemel, Hij gelooft in mij en De Gravin van Parma. Hanneke speelde ook in verschillende film- en televisieproducties als Het Klokhuis, Mannenharten, Retour Uruzgan en Papadag.

Pieter Genard (voordracht)

Pieter Genard volgde een acteeropleiding aan het Brusselse Conservatorium. Hij maakt sinds 1999 theater bij onder anderen Antigone, KVS en HETPALEIS, soms alleen als acteur maar meestal als maker èn speler. Sinds 2006 is hij kernlid van het collectief Lazarus. Hij deed tal van gastrollen in Vlaamse televisiereeksen en vertolkte een hoofdrol in de film Dagen zonder lief. In april is hij te zien in De wereld redden, een voorstelling die hij zelf schrijft en speelt, samen met zijn broer en muzikant Johannes. 

Mia Timiaan (jurylid)

Mia Timiaan is schrijver en creatieve huurling met haar tekstbedrijf elizee tekst & idee. Ze was bijna drie jaar culinair recensent voor dagblad PZC en publiceerde proza en poëzie in onder meer NRC, Wonderwaan en de verhalenbundel Zondig in Zeeland. Haar korte verhaal Hey Joe werd uitgekozen voor de jubileumeditie van Nederland Leest. Op dit moment werkt ze aan een debuutroman. Timiaan won in 2017 Het Rode Oor.

© Bob Bronshoff

Nina Polak (jurylid)

Nina Polak is schrijver van fictie en non-fictie. In 2013 ging ze met deBuren naar Parijs om er twee weken lang te schrijven. Over boeken, films en televisie schreef Polak aanvankelijk voor De Gids en De Groene Amsterdammer. Vanaf 2013 is ze ook correspondent cultuur voor De Correspondent. Ze debuteerde in 2014 met haar hedendaagse familieroman Wij zullen niet te pletter slaan.

© Stefanie Beyens

Sven Vitse (jurylid)

Sven Vitse publiceert  sinds 2003 geregeld essays en kritieken over hedendaags Nederlandstalig proza in Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften als DWB, Yang, Nieuwzuid en Parmentier. Hij promoveerde in 2008 en sinds 2007 werkt hij als docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Van Vitse verschenen bij het balanseer de essaybundel Tekstbestanden (2010) en de kortverhalenbundel Ondier (2016).

© Sarah Van Looy

Selma Franssen (jurylid)

Selma Franssen is chef redactie bij Charlie Magazine en freelance journalist. Ze denkt graag na over hoe we invulling zijn gaan geven aan onze relaties ten opzichte van vorige generaties. In de Charlie-reeks Relaties Anno Nu brengt ze de meest interessante veranderingen in kaart. In 2019 verschijnt haar eerste boek bij uitgeverij Houtekiet.

Organisatie: deBuren en Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Beursschouwburg, Verkadefabriek, Charlie Magazine en Broadly (het vrouwenplatform van Vice)
Het Rode Oor
Literatuur

Dit evenement vond plaats op woensdag 28 maart 2018

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 102, Amsterdam

Vertel het verder:
€ 10,00 / € 7,50 Reserveren via De Nieuwe Liefde woensdag 28 maart 2018 20:00 - 22:00