Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Rekenen met God

Over de vragen die religie én wetenschap zich stellen

Exacte wetenschappers laten hun licht schijnen over de diepste spirituele vragen die de mens zich stelt.

 

Is er een maker, is er zin, is er een plan, is er leven na(ast) het ondermaanse? Vallen er in de natuurwetenschappen antwoorden te vinden? Of getuigt de ingenieuze werking der dingen op het kleinste atomair niveau tot en met het onbevattelijke idee van multiversa van een Grote Klokkenmaker?

Met sterrenkundige Katrien Kolenberg (KU Leuven en UAntwerpen), kosmoloog en natuurkundige Thomas Hertog (KU Leuven) en Gerrit Glas (hoogleraar filosofie van de neurowetenschappen, VU Amsterdam). Gemodereerd door Lisbeth Imbo.

Sterren en trillingen 
 

Prof. Dr. Katrien Kolenberg sprak vorig jaar nog op het MAfestival in Brugge over haar fascinerend onderzoek naar de muziek - of de klank, vertaald als de inwendige trillingen - van sterren, en wat die ons leert over hun eigenschappen. Op Radio 1 praatte ze erover met Jan Hautekiet. Kolenberg ziet vele verbanden tussen kunst en wetenschap, waaronder onder meer het belang van verbeeldingskracht. Of dat verband voor haar uitbreidbaar is naar geloof en religie horen we op 24 mei.

Afstand en zuurstof

 

Theoretisch fysicus en kosmoloog Thomas Hertog werkte lange tijd samen met de briljante natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking, ook herinnerd als iemand die zijn positie tegenover het geloof erg kritisch bevroeg. Gevraagd naar de plaats van geloof in de wetenschap zegt Hertog zelf: "Als er een gezonde afstand en een strikte methodologische scheiding is, kunnen geloof en wetenschap elkaar voeden en zuurstof geven. Maar God is niet de oplossing van een differentiaalvergelijking" (Speeddate, KU Leuven, 2016). 

"God is niet de oplossing van een differentiaalvergelijking."

Filosofie op celniveau

 

Filosoof en psychiater Gerrit Glas (VU) onderwijst filosofie van de neurowetenschappen. Hij wil onderzoekers die zich op celniveau met wetenschap bezig houden op filosofische wijze naar hun vak leren kijken. Zelf is hij gespecialiseerd in angststoornissen. Hij waarschuwt voor de opmars van een psychiatrie die enkel symptomen behandelt, zonder aandacht voor wat ons met onze fundamentele kwetsbaarheid confronteert.

Organisatie: deBuren, Dienst Cultuur KU Leuven en STUK.
Thomas Hertog (c) KU Leuven - Rob Stevens

Thomas Hertog

Topkosmoloog Thomas Hertog leidt een onderzoeksgroep aan de KU Leuven die de oerknal bestudeert op basis van de snaartheorie. Hij leidt ook de Belgische deelname aan de eerste ESA missie gewijd aan gravitatiegolven. In 2015 ontving hij de Prijs van de Vlaamse Wetenschappelijke Stichting voor zijn grensverleggende bijdragen aan ons begrip van de Oerknal. 

 

Katrien Kolenberg

 

Prof. Dr. Katrien Kolenberg is coördinator van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) aan de KU Leuven. Zij is gespecialiseerd in de geluiden – eigenlijk vibraties – van sterren en wat die vertellen over hun innerlijke structuur. Ze is ook 20% hoofddocent Astrofysica aan de UA en Associate Research Fellow bij de KU Leuven en Harvard University.

 

Gerrit Glas (c) Corbino

Gerrit Glas

Filosoof en psychiater Gerrit Glas is Nederlands eerste hoogleraar filosofie van de neurowetenschappen. Hij pleit voor een geneeskunde die zich niet beperkt tot het brein maar oog heeft voor existentiële vragen, voor religie en voor de ziel.

Lisbeth Imbo

Lisbeth Imbo werkte ruim tien jaar bij de VRT en daarna bij De Persgroep, o.a. als hoofdredacteur van De Morgen. Zij werkt momenteel als zelfstandig auteur, interviewer en moderator. Religie is één van de belangrijke thema's waarrond zij werkt. Onlangs publiceerde ze Mag God nog? (Borgerhoff & Lamberigts), waarin ze over religie praat met Paul Cliteur, Khalid Benhaddou en Rik Torfs.

Worstelen met God
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op donderdag 24 mei 2018

STUK Auditorium, Naamsestraat 96, Leuven

Dit event maakt deel uit van het thema:

Worstelen met God

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Gratis, reserveren op stuk.be donderdag 24 mei 2018 20:00 - 22:00